Blindr Blog
sk cz en
Bob Marley
22/01/2024 - 08:25

Aj bez toho, aby ste boli milovníkom konope či fanúšikom reggae hudby, určite ste už niekedy v živote počuli meno slávneho jamajského speváka, skladateľa a vyznávača rastafariánskeho štýlu Boba Marleyho. Toto meno je známe aj po mnohých rokoch od smrti Boba Marleyho. Bob Marley si však získal obdiv mnohých ľudí z rôznych kútov sveta nielen vďaka svojej fenomenálnej hudbe. Vo svojom živote toho dokázal oveľa viac.

Narodenie a dospievanie Boba Marleyho

Rodným menom Robert Nesta Marley známy pod umeleckým menom Bob Marley sa narodil 6. februára 1945 na Jamajke, konkrétne v dedine s názvom Nine Mile. Otcom Boba Marleyho bol Norval Sinclair Marley. Keď mal Bob 10 rokov, jeho otec zomrel na infarkt vo veku 70 rokov. Napriek otcovmu smutnému osudu sa jeho matka neskôr zoznámila a následne vydala za Edwarda Bookera, štátneho úradníka zo Spojených štátov.

Čo sa týka súkromného života Boba Marleyho, v roku 1966 sa oženil s Ritou Andersonovou. na krátky čas sa presťahoval do USA.

V roku 1972 podpísal Bob Marley zmluvu s londýnskou spoločnosťou CBS Records a vydal sa na turné po Veľkej Británii so soulovým spevákom Johnnym Nashom. O niečo neskôr, v roku 1974, daroval Marleymu svoju rezidenciu v Kingstone slávny manažér skupiny Blackwell, ktorá sa stala domovom Boba a jeho manželky Rity.
 

Prekážky na ceste na vrchol

Tak ako väčšina slávnych osobností, aj Bob Marley musel na ceste na vrchol svojej hudobnej kariéry prekonať mnohé prekážky osudu. Všetko sa začalo, keď sa Bob a jeho kamarát zo školy Neville Livingston - umeleckým menom Bunny Wailer - rozhodli venovať hudbe. Ďalšia kapitola Bobovho života sa odohrala v Trenchtowne v Kingstone, ktorý bol koncom 50. rokov 20. storočia jednou z najchudobnejších štvrtí v meste a kam sa spolu s matkou presťahoval, keď mal Bob 12 rokov. Ťažký život v chudobnej štvrti netreba ďalej rozoberať, ale ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré.

V ťažkých chvíľach sa Bob obracal o pomoc práve k hudbe. Inšpiráciu našiel v Trenchtowne, kde pôsobilo viacero úspešných miestnych interpretov. Napríklad Elvis Presley bol jedným z obľúbencov Boba Marleyho. Jeho spolužitie s priateľom Nevillom - Bunny Wailers - im pomohlo k ešte väčšej spoločnej hudobnej angažovanosti.

Bob založil vokálnu skupinu, ktorej ďalšími členmi boli jeho kamarát zo školy Bunny Wailer a Peter Tosh. Bob mal v tom čase 18 rokov a skupinu nazvali The Teenagers. Vznikla v roku 1963 a prešla niekoľkými zmenami názvu až po konečnú verziu The Wailers. V roku 1965, vydala kapela The Wailers svoj debutový štúdiový album The Wailing Wailers, z ktorého pochádzajú také úspešné hity ako One Love a People Get Ready, vďaka ktorým sa zapísali do histórie ako priekopníci reggae hudby.

Tieto piesne, ako aj skupina The Wailers, sa stali známymi po celom svete. The Wailers vydali celkovo 13 štúdiových albumov a po podpísaní zmluvy s Island Records sa skupina premenovala na Bob Marley and the Wailers. Hoci sa skupine darilo a jej sláva rástla, rozpadla sa a Bob sa rozhodol pokračovať v hudobnej kariére na vlastnú päsť pod názvom kapely.
 

Pokus o atentát na Boba Marleyho

3. decembra 1976, dva dni pred bezplatným koncertom "Smile Jamaica", ktorý usporiadal jamajský premiér Michael Manley v snahe zmierniť napätie medzi dvoma súperiacimi politickými skupinami, bol v Marleyho dome na Jamajke spáchaný pokus o atentát, pravdepodobne pre jeho politické názory. K atentátu došlo v noci počas skúšky kapely Wailers, keď skupina ozbrojencov spustila paľbu na všetkých, ktorí boli vtedy v okolí. Marley počas atentátu bol postrelený guľkou do hrudnej kosti a bicepsu a jeho manželka Rita bola postrelená do hlavy. Hoci to znie desivo, našťastie vážnym zraneniam nepodľahli. Napriek tomu sa Bob rozhodol vystúpiť na plánovanom podujatí a hneď potom sa natrvalo presťahoval do Londýna, kde strávil dva roky v nútenom exile.

V roku 1978 sa Marley vrátil na Jamajku a vystúpil na ďalšom politickom koncerte One Love Peace Concert, opäť v snahe upokojiť znepriatelené politické strany. Na konci tohto koncertu Marley vyzval oboch politických protivníkov, aby sa zmierili, a na jeho naliehanie si nakoniec na pódiu podali ruky.
 

Posledný koncert pred smrťou

Počas toho všetkého koncertovania sa musel Bob Marley vyrovnávať aj s informáciou, že tmavá škvrna pod jeho pravým palcom na nohe je, žiaľ, zhubný nádor. Rakovina mu bola diagnostikovaná v roku 1977. Napriek odporúčaniu lekárov, aby si nechal amputovať palec na nohe, sa kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu rozhodol, že si nechá odstrániť len necht na nohe a nechtové lôžko. Choroba nezastavila Boba v koncertovaní.

Svetové turné po Európe v roku 1980 sa ešte stihlo odohrať. Po tomto turné sa Marley vrátil do Ameriky, kde odohral ďalšie koncerty a kde pri behu v Central Parku skolaboval a bol prevezený do nemocnice, kde sa zistilo, že rakovina sa mu rozšírila do mozgu, pľúc a pečene. Posledný koncert Boba Marleyho sa uskutočnil 23. septembra 1980 v Pittsburghu v Pensylvánii. Nakoniec chcel Marley bojovať s rakovinou alternatívnou liečbou v nemeckej nemocnici, ale nepomohlo to. Rozhodol sa vrátiť na rodnú Jamajku, ale počas letu sa objavilo niekoľko zdravotných komplikácií. Napokon 11. mája 1981 vo veku 36 rokov Bob Marley zomrel. Chvíľu predtým sa stihol dať pokrstiť v etiópskej ortodoxnej cirkvi.
 

Smrť a pohreb Boba Marleyho

Rozlúčka s Bobom v podobe veľkolepého štátneho pohrebu sa konal na jeho rodnej Jamajke, kde smútočný prejav predniesol jamajský premiér Edward Seaga. Bol pochovaný v kaplnke so svojou gitarou, futbalovou loptou, prsteňom, ktorý mu daroval etiópsky princ Asfa Wossen, bibliou a tiež stonkami marihuany, ktoré mu do jeho rakvy vložila jeho manželka Rita.

Počet predaných albumov Boba Marleyho sa odhaduje na viac ako 75 miliónov, čím sa Marley zaradil medzi najpredávanejších hudobných umelcov všetkých čias.

Bob Marley získal aj mnoho ďalších obdivuhodných ocenení. Žiaľ, niektorých z nich sa nedožil. Krátko po jeho smrti mu jamajský štát udelil Rad za zásluhy o štát. Ďalšie nádherné posmrtné ocenenie získal Bob v roku 1994, keď bol uvedený do Rock and rollovej siene slávy. Nasledovalo zaradenie časopisu Rolling Stone na 11. miesto v zozname 100 najväčších umelcov všetkých čias a na 98. miesto v zozname 200 najväčších spevákov všetkých čias. Získal aj cenu Grammy za celoživotné dielo, hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a bol uvedený do zoznamu Black Music & Entertainment Walk of Fame.


Bob Marley - citáty a piesne

Piesne Boba Marleyho sú známe nielen pre svoje pohodové, hojdacie a veselé reggae melódie, ale aj pre texty jeho piesní, ktoré majú obrovskú hĺbku a zmysluplnosť. Vo väčšine svojich textov sa Bob venuje témam, ako je politika a rasizmus. Niektoré texty sú romantické a v niektorých sa pokúša síriť lásku medzi ľuďmi. Ďalšou častou témou, ktorá sa objavuje v jeho piesňach, je panafrikanizmus, o ktorý sa Marley zaujímal. Panafrikanizmus podporuje a verí v zjednotenie afrického ľudu na celom svete a snaží sa presadiť nezávislosť Afriky.

Známe skladby Boba Marleyho: One Love/People Get Ready, Could You Be Loved, Buffalo Soldier, Is This Love, I Shot The Sheriff, Three Little Bird, No Woman, No Cry, Redemption Song, Sun Is Shining.


Najznámejšie deti Boba Marleyho

Oficiálne sa uvádza, že Bob Marley má spolu 11 detí. Rôzne zdroje uvádzajú aj iný počet detí, keďže Bob mal deti aj s inými ženami ako so svojou manželkou Ritou. Väčšina detí Boba Marleyho zdedila otcov zmysel pre hudbu a venovala sa alebo sa stále ešte venuje hudbe, spevu, tancu alebo hre na hudobných nástrojoch. Medzi najznámejšie z nich patria Cedella Marley, Julian Marley, Damian Marley, Ky-Mani Marley, David "Ziggy" Marley a Rohan Anthony Marley.


Viera a náboženstvo v živote Boba Marleyho

Hoci bol Bob Marley vychovávaný ako katolík, počas dospievania sa začal zaujímať o vieru v Rastafari, ktorej kultúra bola kľúčovým prvkom vo vývoji reggae. Vďaka tomu sa reggae hudba, ktorá pochádza zo sociálne slabých oblastiach Jamajky, stala známou po celom svete. Rastafariánstvo je náboženské hnutie pochádzajúce z Jamajky, kde vzniklo v 30. rokoch 20. storočia. Jamajskí rastafariáni vyznávajú vegetariánstvo, odpor voči klasickej medicíne, nosia dredy a rasta čiapky a, samozrejme, užívajú konope. Podľa rastafariánov konope pomáha pri meditácii. Bob začal užívať marihuanu práve v súvislosti so svojou rastafariánskou vierou a to v roku 1966, keď prešiel z katolicizmu na rastafariánstvo.

Boba Marleyho pokrstil arcibiskup Abuna Yesehaq v etiópskej pravoslávnej cirkvi a dostal meno Berhane Selassie.

 

Bob bol aj vyznávačom panafrikanizmu, ktorý má korene práve v jeho náboženskom presvedčení Rastafari. V podstate sa jedná o ideovo-politické hnutie prevažne ľudí čiernej pleti z Afriky, Severnej Ameriky a Karibiku, založené na vedomí jednoty a príslušnosti k jednej rase.


Múzeum Boba Marleyho

Na počesť svojho zosnulého manžela napadlo Marleyho manželku Ritu premeniť ich bývalý rodinný dom na Jamajke na múzeum Boba Marleyho, kde nájdete jeho osobné predmety, fotografie, videá a veľa ďalšieho. Múzeum Boba Marleyho bolo založené v roku 1986. Iný, menší múzeum Boba Marleyho sa nachádza v lokalite Nine Miles, kde je Bob pochovaný.


Fajčiarske príslušenstvo Marley Natural

V našom e-shope je v ponuke niekoľko produktov značky Marley Natural. Nie je to len zhoda mien, táto značka má naozaj niečo spoločné s Bobom Marleym. Na trhu je veľa výrobkov, ktorých výrobcovia tvrdia, že sú nejakým spôsobom spojení s Bobom Marleym, ale iba táto spoločnosť je skutočne vlastnená žijúcimi členmi rodiny Boba Marleyho. Hlavnými účinkujúcimi v tejto spoločnosti sú najmä Marleyho deti a bola založená v roku 2014. Spočiatku sa firma zaoberala najmä výrobou konopnej kozmetiky.

Spoločnosť Marley Natural sa venuje výrobe prírodných fajčiarskych potrieb, ktoré pochádzajú z udržateľných zdrojov. Tieto produkty sú prémiovej kvality a na ich výrobu sa často používa orechové drevo či dymové sklo.

V Európe sú k dispozícii najmä jej fajčiarske pomôcky, ako napríklad sklenenky, šlukovky, sklenené filtre na opakované použitie, sklenené bubblery a bongá. Všetky tieto produkty sú vyrobené z luxusného dymového skla. Medzi výrobky z krásneho a kvalitného orechového dreva patria napr. drvičky, fajky alebo praktický uzamykateľný drevený box či podložka na balenie vášho obľúbeného rastlinného materiálu.

Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.