Blindr Blog
sk cz en
Čo o nás prezradia oči?
10/11/2017 - 18:06

Nie nadarmo sa hovorí "Oko, do duše okno." Skrz oko môžeme často ľuďom vidieť doslova až do žalúdka. Neveríte?

Pohľady do očí sú jedným z najdôležitejších signálov nonverbálnej komunikácie. Keď sa niekto pozerá človeku do očí, dozvedá sa o ňom viac, než by si niekedy sám prial. Dlhé pohľady do očí charakterizujú zamilovanosť, ale dlhé pohľady môžu hroziť. Keď sa pozerá jeden pištoľník do očí druhému, snaží sa z nich vyčítať, kedy príde úder.
Všetci vieme, že sa veľkosť zreničiek mení. Zreničky sa zužujú či rozširujú podľa toho, na čo sa pozeráte. Pri pohľade na blízky predmet sa zužujú, pri pohľade do diaľky rozširujú. Ich veľkosť tiež súvisí s množstvom svetla v dobrých svetelných podmienkach sú zúžené, pri horšom osvetlení sa rozširujú.

Nie nadarmo sa hovorí "Oko, do duše okno". Veľkosť zreničiek totiž odráža i náš duševný stav napríklad keď sa bojíme, strach naše zreničky rozširuje. Ale keď sa chystáme na niekoho zaútočiť, zreničky sa zmenšia tak, že sú pichľavé ako hlavička špendlíka. Málokto ale vie, že veľkosť zreničiek tiež ovplyvňuje, aj keď nevedome náš vzťah k tomu, na čo sa pozeráme. Psychológovia skúmajú už niekoľko desiatok rokov, čo všetko zmenami veľkosti zreničiek súvisí. A prišli na niekoľko zaujímavých vecí.

Keď si listujeme napríklad obrázkový časopis, veľkosť našich zreničiek sa mení podľa toho, nakoľko sa nalistovaný obrázok páči nášmu podvedomiu. Dajme tomu, že máme pred sebou módny časopis pre ženy. Keď náhodou nalistuje žena fotografiu, na ktorej sa roztomilo a spokojne usmieva bábätko, jej zreničky sa rozšíria. Zreničky mužov sa ale ani nepohnú, zato sa "prekvapivo" rozšíria, keď ich zrak padne na fotku s nahou ženskou. Rozšírenie zreničiek tak prezrádza naše niekedy ťažko skrývané objekty záujmu.


Čo to pre nás môže znamenať? Chytrá žena by to využívala dvoma spôsobmi. Pozorne by sledovala zreničky mužov, ktorí s ňou hovoria. Akonáhle na ňu niekto začne robiť oči, sľubuje hory doly, ako ju bude nosiť na rukách láska na prvý pohľad (apod.- poznáme to), pozorne sa mu zahladí do očí. Ak bude mať rozšírené zreničky, je jeho záujem o ňu pravdepodobne úprimný. Beda mu ale, ak bude mať tááákto malinké očká. (Ale pozor na svetelné podmienky toto platí iba v normálnom osvetlení. Aby ste nevyhnala nejakého sľubného ctiteľa len preto, že mu do očí svietila lampička)


Pokiaľ by chytrá žena chcela na muža pôsobiť sympaticky a zaujímavo, uchýlila by sa pravdepodobne k malému triku. Pohrala by sa trochu s Photoshopom a upravila by si svoje portrétne fotografie. Málinko by si zväčšila svoje zreničky na tých fotografiách, kde sa pozerá priamo do fotoaparátu. A muži, ktorí si budú tieto fotografie pozerať, budú môcť len konštatovať "Tá je ale sympatická" a nebudú vedieť prečo. Dávajte si ale pozor, takéto fotografie nemusia byť sympatické ženám. Budú vo vás vidieť nekalú konkurenciu.

 

Zdroj: www.rd.com

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.