Blindr Blog
sk cz en
Najčastejšie gramatické chyby pri online zoznamovaní
09/05/2020 - 22:54

Viete, aké sú najčastejšie gramatické chyby na zoznamkách?

Každý z nás je rád, keď si ten druhý dá záležať na gramatike. Však náš rodný jazyk sa učíme už od detstva, no nie? Preto by sme si mali dávať pozor na to, čo píšeme a ako to píšeme. Správne íčka dokážu robiť naozaj divy – pretože to pôsobí inteligentne.

Pre mnoho ľudí je dôležité, aby ich partner vedel gramatiku. Je to preto, lebo pokiaľ tá druhá osoba vidí každú chybu, dokáže ju to neskutočne vytočiť. Niektorí si ani nepíšu s niekým, kto nevie písať správne i/y. Preto som sa rozhodla, že vám ukážem najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť oblúkom!

Zlá forma: Napadlo ma - Správna forma: Napadlo mi

Toto slovné spojenie je naozaj asi najčastejšou chybou pri písaní, no aj pri normálnej konverzácii. Váš priateľ by sa mohol zľaknúť, že vás niekto napadol. Vám by však iba napadla myšlienka.

Zlá forma: Malý chlapci – Správna forma: Malí chlapci

Veľa ľudí sa v tomto mýli, pretože nevie princíp. Je to však jednoduché. V jednotnom čísle je vždy tvrdé y. Avšak v množnom čísle je už mäkké. Nedajte sa však nachytať – platí to iba pri nominatíve (Kto? Čo?) mužského rodu.

Zlá forma: Idem na rande z Nikolou s Bratislavy. – Správna forma: Idem na rande s Nikolou z Bratislavy.

Predložky s/so a z/zo dokážu tiež narobiť problémy. Pri s/so však používame otázku s kým? s čím? a pri z/zo zase z koho? Z čoho?

Zlá forma: Mám si kúpiť tieto žltočervené alebo radšej tie bledo-modré? - Správna forma: Mám si kúpiť tieto žlto-červené alebo radšej tie bledomodré?

Chcete sa spýtať vášho partnera na názor ohľadom kúpy šiat, ale neviete, ako to správne napísať? Jednoducho, pokiaľ ide o odtieň farby, slovo sa píše spolu. A ak sú to dve rozdielne farby, píše sa medzi farby spojovník.

Ďalšie časté chyby a ich správne formy

Nie – Áno

Za prvé – Po prvé

Lízatko – Lízanka

Kam ideš? – Kde ideš?

Chleba – Chlieb

Nechápem tomu – Nechápem to

Nerozumiem to – Nerozumiem tomu

Z času na čas – Čas od času

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.