Blindr Blog
sk cz en
10 zaujímavostí o láske
15/11/2017 - 09:20

Láska je čistá, láska je bolestivá, láska je sladká a láska je strašná. Pravá láska je úžasná. Naše životy závisia práve od nej a častokrát sa zdá, že sa planéta prestane točiť, ak by nebolo lásky. Láska je niečo, po čom túžime a niečo, za čím smútime, keď to stratíme.

1. Monogamné vzťahy existujú aj v živočíšnej ríši
Aj keď sa často sami seba považujeme za verný druh, nie sme jediní v zvieracej ríši. Vlci, labute, gibony, čierne supy, albatrosy a dokonca aj termity sú len niektoré zo zvierat, ktoré si nájdu partnera na celý život.

 

2. Stačia nám len 4 minúty na to, aby sme sa rozhodli či sa nám niekto páči, alebo nie
Ak chcete na niekoho urobiť dobrý prvý dojem, máte len 4 minúty na to, aby ste to zvládli. Predpokladá sa, že hlavnými faktormi sú reč tela, tón a rýchlosť reči a nie tak úplne to, čo poviete.

 

3. Keď si dvaja zaľúbení hľadia navzájom do očí, ich srdcová frekvenia sa zjednotí
Jeden zaujímavý výskum dokázal, že zamilované páry, ktoré sú v pevnom a romantickom zväzku, dokážu zosynchronizovať svoju srdcovú frekvenciu po trojminútovom pohľade do očí.

 

4. Stav zamilovanosti má podobné neurologické účinky ako kokaín
Zamilovanosť je podobná braniu kokaínu v tom, že oba tieto zážitky ovplyvňujú rovnakým spôsobom mozog a vyvolávajú podobný pocit eufórie. Výskum dokázal, že zamilovanosť produkuje eufóriu vyvolávajúce látky, ktoré stimulujú až 12 oblastí mozgu naraz.

 

5. Maznanie uvoľnuje prírodné látky, ktoré pôsobia proti bolesti
Oxytocín, nazývaný aj hormón lásky, sa produkuje počas objímania a maznania. Hormón sa objaví v mozgu, vyječníkoch a semeníkoch a proces vzájomnej väzby sa môže začať. Výskum dokázal, že dávka oxytocínu výrazne znižuje bolesti hlavy a v niektorých prípadoch dokocna bolesť po 4 hodinách úplne zmizne. V každom prípade stojí za to vyskúšať túto medicínu objímania a maznania pred braním chemikálií a tabletiek.

 

6. Dokonca už pohľad na obrázok milovanej osoby zmierňuje bolesť
Už dlho je známe, že prítomnosť významnej osoby má pozitívny vplyv na stav pacieta, ale dokázalo sa, že rovnako funguje aj fotografia milovaného. Experiment ukázal, že pri pocite bolesti účastníci štúdie, ktorým boli ukazované obrázky milovaných a zároveň na nich pôsobili slovné hry na odpútanie pozornosti od bolesti mali znížený pocit bolesti väčší ako tí, ktorým boli predkladané obrázky im známych osôb.

 

7. Pri ľuďoch s rovnakou úrovňou atraktivity je viac pravdepodobné, že skončia spolu
Mnoho psychologických a sociálnych výskumov naznačuje, že existuje určitý vzorec v tom, ako si ľudia vyberajú partnerov na nadviazanie ľúbostných vzťahov. Tento vzorec vysvetľujú Matchingové párové hypotézy, ktoré hovoria, že ľudia sú viac priťahovaní k tým druhým, ktorí majú rovnaký stupeň príťažlivosti, inak povedané sú rovnako spoločenský žiadúci. V úspešne fungujúcich vzťahoch, kde toto pravidlo neplatí si jeden z páru zvyčajne kompenzuje rozdiel v atraktivite inými spoločensky žiadúcimi vlastnosťami.

 

8. Páry, v ktorých sú si dvaja až príliš podobní, pravdepodobne nepretrvajú
Ako sa vraví, protiklady sa priťahujú. Výzkum dokazuje, že je to čiastočne pravda, avšak v trochu inom znení. Páry, ktoré sú si príliš podobné a páry, ktoré sú si príliš odlišné zvyčajne nemajú veľkú šancu na spoločnú budúcnosť. Zdá sa, že základom sú podobnosti dvojice, ale taktiež veci, ktorými sa líšia a môžu sa tak jeden od druhého niečo priučiť.

 

9. Zlomené srdce nie je len metafora
Výskum dokázal, že intenzívne a traumatizujúce udalosti, ako je napríklad rozchod, rozvod, strata milovanej osoby, fyzické odlúčenie od partnera alebo zrada, môžu spôsobiť skutočné bolesti v oblasti hrudníka, konkrétne pri srdci zraneného. Tento stav sa nazýva syndróm zlomeného srdca. Silná emocionálna tieseň vyšle do mozgu signál, aby začal produkovať chemické látky, ktoré oslabia srdce, vedú k silnej bolesti na hrudníku a k dýchavičnosti. Daný stav je často chybne diagnostikovaný ako srdcový infarkt. Zaujímavé je, že syndrón postihuje častejšie ženy ako mužov.

 

10. Romantická láska nakoniec skončí… Len preto, aby bola nahradená láskou oddanou
Partneri budú zaiste iní na začiatku svojho ľúbostného vzťahu ako o rok neskôr. Odhaduje sa, že romantická láska, ktorá je spájaná s eufóriou, závislosťou, spotenými dlaňami, motýľmi v bruchu atď., trvá približne len jeden rok. Po tomto prvom roku nasleduje fáza, ktorej sa hovorí láska oddaná. Táto zmena vyskytujúca sa pri novovzniknutých pároch je spojená so zvýšením hladiny neurotrofínu v bielkovinách.

 

Zdroj: www.rd.com

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.